Bimmen

 

Wat is ‘bimmen’?

Het is bijzonder dat ‘bimmen’ een werkwoord is geworden. Dit betekent dat je met één van de BiM-activiteiten aan de slag gaat als groepsactiviteit of individueel. Op een aantal Speciaal Onderwijs scholen staat ‘bimmen’ op het lesrooster. Dagactiviteitencentra of Orthopedagogische kinderdagcentra ‘bimmen’ wekelijks of zelfs dagelijks en is de BiM-werkwijze een vast onderdeel van het programma.

Steevast horen we van ‘IB-ers’ (Ilegale BiMmers) na het volgen van de cursus terug dat de BiM-cursus noodzakelijk is. En dat je pas na het volgen van de cursus het inzicht en de vaardigheid hebt om op een juiste wijze met BiM kunt werken. Ook organisaties en scholen willen kwalitatieve ondersteuning of – lessen en laten medewerkers ‘bimmen’ als de cursus gevolgd is. Zo borgen we samen de kwaliteit van de BiM-werkwijze.

BiM-activiteiten

In de BiM-activiteitenkalenders staan ruim 30 verschillende BiM-activiteiten beschreven. Je vindt er een beschrijving van de muziek, het materiaal, de geur en de route  De muziek, het materiaal, de geur en de route horen bij elkaar. Wil je doelgericht werken dan is het noodzakelijk dat je zelf de muziek van de BiM-activiteit kent en de BiM-activiteit herhaalt.  In de BiM-cursus oefen je een aantal BiM-activiteiten waar je direct mee aan de slag.

BiM-verwijzers

Er zijn verschillende mogelijkheden om verwijzers te gebruiken. Afhankelijk van het communicatieniveau van je deelnemer kun je als aankondiging dat je met ‘bimmen’ begint een verwijzer gebruiken. Dat kan het BiM-liedje zijn, materiaal van een BiM-activiteit of beide. Overleg met de logopedist(e) of dit bij de betreffende deelnemer mogelijk is en hoe je kan aansluiten op het bestaande communicatiesysteem.

  • Het BiM-liedje
  • De concrete verwijzer voor een BiM-activiteit is het materiaal van die activiteit.
  • De algemene verwijzer voor alle BiM-activiteiten is het percussie-eitje.
  • Het voelgebaar voor het bimmen: leg je handen op de bovenbenen van je deelnemer en wrijf met diepe druk je handen naar je toe.

Concrete verwijzer

Algemene verwijzer

Lichaamsgebonden gebaar

    Wil jij je inschrijven voor de studiedag? Vul de onderstaande gegevens in en stuur dit naar ons.