Autisme Spectrum Stoornis

Duidelijkheid en structuur

 

Voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is de BiM-werkwijze een methode die doelgericht in te zetten is. De muziek, het materiaal en de route van een BiM-activiteit horen bij elkaar. De herhaling van dezelfde BiM-activiteit zorgt dat het voorspelbaar wordt wat er gaat komen.

Bij een BiM-activiteit is de auditieve beleving, het horen van de muziek tegelijkertijd gekoppeld aan de tactiele beleving, het voelen van de muziek. Dat kan er voor zorgen dat de tactiele overgevoeligheid langzaam vermindert. De aanraking op het lichaam op een functionele manier zoals aan- en uitkleden en het aanraken vanuit affectie, bijvoorbeeld het geven van een knuffel kunnen zo geleidelijk aan verbeteren door het inzetten van de BiM-werkwijze.

In het boek ‘Geef me de 5’ (Colette De Bruin 2009) wordt op een heldere manier de hulpvraag van iemand met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) in beeld gebracht. Zij heeft de begeleiding van mensen met ASS in vijf vragen samengevat. Om de BiM-activiteiten in te zetten bij mensen met ASS zijn deze vragen van ‘Geef me de 5’ in het BiM-boek beantwoord.

BiM is voorspelbaar

    Wil jij je inschrijven voor de studiedag? Vul de onderstaande gegevens in en stuur dit naar ons.